Home - 'Manager wil macht'
'Manager wil macht'
Bron: zibb.nl

16 maart 2007

Macht is de belangrijkste drijfveer voor Nederlandse topmanagers. Geld is minder belangrijk, zolang er maar meer verdiend wordt dan bij de concurrent.
Dit blijkt uit onderzoek van psycholoog en bedrijfskundige Ber Damen. Hij vroeg zeventig topmanagers uit het bedrijfsleven naar hun drijfveren en beweegredenen. Damen is volgens Het Parool onlangs op dit onderzoek gepromoveerd aan de Universiteit van Amsterdam.

Taboe
De respondenten antwoordden altijd ontkennend op de vraag of zij uit zijn op macht. ‘Dat is taboe’, ' aldus de promovendus. Maar een uitgebreide interpretatie van de letterlijk uitgeschreven vraaggesprekken leidde tot een andere conclusie. Een manager kan dan wel ontkennen dat macht een drijfveer is, maar als hij dan later vertelt hoe hij zelf een einde maakte aan een bepaald probleem, omdat het hem te lang duurde, komt er toch enige hang naar macht tevoorschijn. Damen: ‘Je redt het niet aan de top als je geen macht nastreeft’.

Algemeen belang
De econoom bekeek ook hoe managers omgaan met hun macht. Hij ontdekte dat de leiders van succesvolle bedrijven macht uitoefenen op een sociale manier. Ze tonen meer verantwoordelijkheidsgevoel. ‘Zij zetten hun macht in voor het algemeen belang’, zegt Damen. Minder succesvolle managers gebruiken hun macht daarentegen voor zichzelf en zijn geneigd zich te omringen met statussymbolen. Managers hebben verder weinig behoefte ergens bij te horen en hechten niet aan geborgenheid en emotionele steun. ‘Het is eenzaam aan de top’ aldus Damen.

Geld
Geld is volgens de managers geen drijfveer. Damen gelooft hen wat dat betreft wel. ‘Ze krijgen al zoveel geld dat ze het niet meer op kunnen maken. Als ze elders twee keer zoveel kunnen verdienen, zullen ze echt niet meteen vertrekken. Topmanagers zijn honkvast, ze hebben gemiddeld 2,5 werkgevers gehad’.