Home - Nederland maakt medewerkers gek
Nederland maakt medewerkers gek

Nederland maakt medewerkers gek
Bron: managementteam
25 oktober 2006
De Nederlandse kenniseconomie pleegt roofbouw op werknemers. Ziekte door stress en geestelijke problemen zorgen voor hoge kosten. De volgende regering moet daarom niet alleen investeren in onderwijs en innovatie, maar vooral in ’mentale duurzaamheid’.

Dat is de conclusie van het rapport Mental Capital (Mentaal Kapitaal) dat de Commissie van Overleg Sectorraden (COS) donderdag publiceert. De COS is het samenwerkingsplatform van sectorraden en andere verkenningsorganisaties. Sectorraden zijn onafhankelijke colleges bestaande uit vertegenwoordigers uit de wetenschap, de maatschappij, het bedrijfsleven en de overheid.

Het economisch beleid is primair gericht op groei. De keerzijde hiervan is dat stress en geestelijke gezondheidsproblemen bij werknemers toenemen. Stress en werkdruk zorgen nu al voor 29 procent van het ziekteverzuim, en een derde van de arbeidsongeschiktheid. Ongeveer 30 procent van alle zorgkosten is direct of indirect het gevolg van geestelijke problemen. De kosten van geestelijke gezondheidsproblemen bedragen in Nederland volgens de World Health Organization (WHO) naar schatting 4 procent van het bruto nationaal product. Hierbij zijn de indirecte kosten, zoals productiviteitsverlies, nog niet meegerekend.

Volgens de commissie moet de overheid meer investeren in preventie en behandeling. Jaarlijks zijn daarmee vele miljarden euro’s te verdienen. Uit onderzoek blijkt dat iedere behandelings-euro 20 tot 30 euro bespaart op latere kosten. Preventie levert nog meer op. Toch ontvangt volgens de WHO 45 tot 70 procent van de mensen met geestelijke gezondheidsproblemen geen behandeling. Ook rust er nog altijd een taboe op psychische problemen.Terug naar nieuwspagina