Home - Ondernemer begint keten allochtone buurtsupers
Ondernemer begint keten allochtone buurtsupers

Bron: www.zibb.nl.

De Rotterdamse ondernemer Kees van Vuuren begint een keten van allochtone buurtsupermarkten. Onder de naam Waikiki hoopt hij uiteindelijk 150 tot 200 winkels te openen, met name in steden en wijken waar de laatste decennia de kleine buurtwinkels zijn verdwenen.

De eerste Waikiki-winkel gaat eind deze maand open in Almere. In maart volgt een winkel in de Rotterdamse wijk Charlois. Voor het eind van het jaar moeten er vijftien tot twintig winkels zijn geopend en moet het bedrijf winstgevend zijn, zo schrijft De Volkskrant (inlog verplicht).

Sfeer en integratie
Van Vuuren hoopt met Waikiki niet alleen geld te verdienen, maar dankzij de buurtsupers ook de sfeer in onveilige stadswijken te verbeteren en de integratie te bevorderen. De Waikiki-winkels moeten gerund gaan worden door jonge allochtone ondernemers, die 30.000 euro aan eigen vermogen inleggen. Volgens bedrijfsaccountant Peter Jansen hebben al achttien ondernemers serieuze belangstelling getoond om een Waikiki-winkel te openen.

In een Waikiki-winkel krijgt de klant de keuze uit onder meer Libanese, Poolse, Russische, Surinaamse, Tsjechische, Turkse én Hollandse producten. Daarnaast wordt er halal snoepgoed uit het Midden-Oosten aangeboden. Ook krijgt elke winkel een halal slagerij en, als de ondernemers geen bezwaar hebben, een kleine afgescheiden koeling met varkensvlees. 'Gehaktballen voor de kaaskoppen', aldus Van Vuuren, die zeven jaar een Edah-winkel heeft gehad.

Alcoholvrij
In de winkel in Almere komt die aparte koeling er echter zeker niet. De twee Irakezen die de winkel runnen zijn streng gelovig en willen geen varkensvlees in hun zaak. Daarnaast willen de twee geen alcohol verkopen. 'Ook geen alcoholvrij bier, want analfabete moslims kunnen het etiket niet lezen. Als we dat verkopen, krijgen wij een slechte naam', laat één van hen weten.

Van Vuuren laat de ondernemers hier vrij in, al betreurt hij het wel als een franchiser besluit geen bier in de schappen te zetten en omzet mis te lopen. 'Polen drinken heel veel, en Turken ook wel.'

Strenge controle
In tegenstelling tot de vrijheid op het gebied van het al dan niet aanbieden van varkensvlees en alcohol, zal Van Vuuren zijn franchisehouders wel streng controleren wat betreft de uniforme etikettering en winkeladministratie. Een eerdere poging van de Rotterdammer om een allochtone supermarktketen op te zetten, mislukte namelijk omdat de ondernemers te veel vrijheid kregen en de keten daardoor niet meer herkenbaar was.