Home - Nederland is een diploma-land
Nederland is een diploma-land

Bron: intermediair.nl.

Je kunt in Nederland nog zo goed in je werk zijn geworden, zonder officieel papier is dat niet meetbaar en dus geen voordeel op de arbeidsmarkt. Dat is een trend die in heel Europa zichtbaar is: Kun je laten zien wat je kunt?

Dat zegt Judith Meulenbrug, projectdirecteur 'Leren & Werken’. Meulenbrug staat voor de klus om namens de ministeries van Sociale Zaken en Onderwijs te zorgen dat er tussen nu en eind 2008 ongeveer 30.000 mensen extra aan een diploma worden geholpen of aan een ander onderwijscertificaat. De overheid geeft deze het week het startsein voor een campagne om werknemers en werkzoekenden meer scholing te geven. Daar is vijftien miljoen euro voor uitgetrokken.

Belastingkortingen
De campagne betekent niet dat degenen zonder papiertje op zak hun baan moeten opzeggen om een studie op te pakken. Meulenbrug: "Er zijn twee makkelijke methoden om een papiertje te krijgen. De eerste is vier dagen werken en een dag per week naar school. Afhankelijk van de startpositie hoeft dat echt geen jaren te duren. Voor zowel bedrijf als werknemer zijn er belastingkortingen beschikbaar."

Erkenning van Verworven Competenties
De tweede weg is die van Erkenning van Verworven Competenties (EVC). "Dat komt erop neer dat vaardigheden die mensen in hun leven hebben opgedaan, kunnen worden omgezet in een diploma of deelcerticaat. Dat kan van alles zijn: ontwikkeling in het werk, via hobby of verenigingsleven, via vrijwilligerswerk." Door het hele land zijn er erkende EVC-aanbieders, die door zowel bedrijven als werknemers benaderd kunnen worden voor deze procedure.

"Een diploma dat van overheidswege wordt erkend kent twee grote voordelen," zegt Meulenbrug. "In de eerste plaats legt het vast wat iemands vaardigheden zijn. Daarover hoeft dan geen discussie te worden gevoerd bij sollicitaties. Bovendien is een diploma vaak een toegangsbewijs voor een voortgezette of gespecialiseerde opleiding, als mensen willen doorgroeien."