Sociale ondernemers bundelen krachten |
Bron: www.zibb.nl.
Eenduidige subsidieregelingen voor het aannemen van werknemers die moeilijk aan de slag komen en een waarborgfonds voor startende sociale ondernemers. Daarvoor gaat de nieuwe brancheorganisatie De Sociale Ondernemerskamer zich sterk maken.
In Nederland werken ongeveer 150 sociale ondernemers met een dubbele doelstelling, aldus Ton de Kok van de nieuwe brancheorganisatie. Zij voeren een 'normaal' bedrijf maar doen dat met mensen die een grote tot zeer grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Zij nemen arbeidsgehandicapten, langdurig werklozen en voormalig medewerkers van de sociale werkvoorziening op reguliere basis in dienst. Het merendeel van hun personeel bestaat uit mensen die moeilijk aan werk komen. De bedrijven werken op commerciële basis.
Achter lopen
Het gaat onder meer om kringloopbedrijven, koeriersdiensten en lunchrooms. 'Er zijn bijvoorbeeld vijftien lunchrooms in Nederland die met verstandelijk gehandicapten werken', aldus De Kok. 'Ook zijn er 25 buurtbeheerbedrijven die op lokaal niveau bijvoorbeeld voor de groenvoorziening zorgen.'
De nieuwe brancheorganisatie, die woensdag in Tilburg wordt opgericht, wil het sociaal ondernemerschap in Nederland stimuleren. Volgens De Kok loopt Nederland zeker in vergelijking met België (Vlaanderen) en Groot-Brittannië op dit terrein achter.
Huiverige banken Zo zijn de regelingen voor loonkostensubsidie heel divers en versnipperd. Soms lopen zij via de gemeente, soms via de rijksoverheid, aldus De Kok. De Sociale Ondernemerskamer wil een landelijke, eenduidige regeling. 'Koppel de subsidie aan mensen. Geef hen een 'rugzakje' met subsidie.'
De Kok wil bij de politiek ook lobbyen voor een waarborgfonds voor startende sociale ondernemers. Banken zijn al huiverig een investeringskrediet te verstrekken aan beginnende ondernemers, aldus De Kok. Wanneer zij aangeven dat zij hoofdzakelijk met mensen gaan werken die moeilijk aan werk komen, wordt die huiver alleen maar groter.
|