Nederland in top 10 meest concurrerende ecomieën Scandinavische landen aan top vanwege onderwijs en training. Bron: personeelsnet.nl 27 september 2006
De Nederlandse economie is twee plaatsen gestegen op de ranglijst van meest concurrerende economieën en staat nu op de negende plek, boven het Verenigd Koninkrijk. Nederland scoort vooral op de betrouwbare en efficiënte overheid, infrastructuur, het hoger onderwijs en het zakenklimaat. Zwitserland, Finland, Zweden, Denemarken en Singapore vormen de top vijf. De VS zakte van de eerste naar de zesde plaats. België staat, net als vorig jaar, op plaats twintig. De ranglijst is opgesteld door het World Economic Forum (WEF), dat gegevens verzamelt over 125 landen.
De gegevens die het WEF over Nederland kreeg, komen van partnerinstituut Erasmus Strategy Renewal Center. Het Global Competitiveness Report van het WEF beschrijft de sleutelfactoren die economische groei bepalen. Het rapport helpt ook te verklaren waarom sommige landen het veel beter doen dan andere, als het gaat om groeiende inkomens en het bieden van kansen aan de bevolking.
De landen aan de top hebben hun hoge notering vooral te danken aan goede sturing van de economie, gekoppeld aan het hoge niveau van de onderwijsvoorzieningen. Verder hebben zij een goede neus voor technologie en innovatie. Al met al een succesvolle strategie voor het verhogen van het concurrerende vermogen in de complexe wereldeconomie. In tegenstelling tot de landen helemaal onderaan de lijst, zoals Angola, Burundi en Tsjaad, zijn er in de landen aan de top competente overheidsdiensten, is er een efficiënt rechtssysteem en handelt de overheid transparant en niet corrupt. De hoogwaardige infrastructuur, geeft nog eens extra toegevoegde waarde aan het zakenklimaat.
Scandinavië aan top Het ‘Scandinavische model’ ligt de laatste tijd in Nederland onder vuur, maar hun grote economische prestaties hebben de Scandinaviërs volgens het WEF wel aan dat model te danken. De Scandinavische landen hebben al jaren een overschot op de begroting en een lagere staatsschuld dan de rest van Europa. Hierdoor kunnen ze meer investeren in onderwijs, infrastructuur en het in stand houden van hoogwaardige sociale voorzieningen.
Verder hebben Finland, Denemarken and IJsland de beste overheidsinstanties ter wereld en houden ze, samen met Zweden en Noorwegen, toptienposities bezet op het gebied van gezondheidszorg en basisonderwijs. Finland, Denemarken en Zweden vormen bovendien de top drie van hoger onderwijs en training. Finland staat bovendien al jaren op die toppositie.
Opleiding en training voor succes Hoger onderwijs en training zijn volgens het WEF steeds belangrijker voor de productiviteit en de economische groei. Vooral de Scandinavische landen investeren zwaar in onderwijs en zien dat terug in een stijgend inkomen per hoofd van de bevolking en het succesvol terugdringen van armoede. Hierdoor lukt het deze landen bovendien steeds beter om een opvallende rol te spelen in de wereldeconomie. Terug naar nieuwspagina
|