Home - Economie bloeit op en zorgt voor banengroei
Economie bloeit op en zorgt voor banengroei

Bron: www.personeelsnet.nl

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal met 2,1 procent gegroeid. Ook de werkgelegenheid groeit weer, na vijf kwartalen van krimp.

Voor het eerst sinds tijden kon het CBS weer echt mooie cijfers presenteren over de Nederlandse economie. Die groeide met 2,1 procent vergeleken met dezelfde periode in 2009. Dat is veel beter dan in het eerste kwartaal, toen de groei nog een bescheiden 0,6 procent bedroeg.

De groei van de economie komt vooral door de uitvoer van goederen en diensten. Nederland lift zo mee op de groei in Duitsland en Azië. Bedrijven die daar handel mee drijven, profiteren daar het meest van.

Meer vacatures
De economische groei heeft positieve invloed op de werkgelegenheid. Zo stonden eind juni 2010, gecorrigeerd voor seizoeninvloeden, 115 duizend vacatures open. Dat zijn er duizend meer dan een kwartaal eerder.

In het tweede kwartaal van 2010 zijn 191 duizend vacatures ontstaan en 182 duizend vervuld. Het aantal ontstane vacatures is voor het eerst in twee jaar hoger dan in de zelfde periode van een jaar eerder.

Verder is de vacaturegraad, het aantal vacatures per 1000 banen, in het tweede kwartaal van 2010 gestabiliseerd ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Enkele sectoren laten zelfs een voorzichtig herstel zien. Binnen de sector informatie en communicatie en bij de handel staan relatief meer vacatures open dan een jaar terug.

Afname banen kleiner
In het tweede kwartaal 2010 waren er 82 duizend minder banen dan in het tweede kwartaal van 2009. Dit is nog wel een afname van 1 procent, maar de krimp is kleiner dan die in de voorgaande drie kwartalen. Toen lag het aantal banen telkens bijna 2 procent lager dan een jaar eerder.

Rekening houdend met seizoensinvloeden, lag in het tweede kwartaal van 2010 het aantal banen 0,2 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2010. Vergeleken met een kwartaal eerder groeide de werkgelegenheid daarmee voor het eerst na vijf kwartalen van krimp.