Home - Werven veel duurder dan personeel vasthouden
Werven veel duurder dan personeel vasthouden

Bron: Personeelsnet
17 Januari 2007

Inzicht in kosten ontbreekt bij meeste organisaties.

Sommige werkgevers verzinnen de gekste dingen om personeel te werven. Maar veel werknemers vallen niet meer voor leaseauto's en luxe studiereizen. De echte uitdaging voor werkgevers is om werknemers een boeide baan en werkomgeving te bieden, zodat ze ten minste een tijdje blijven. Dat is bovendien veel goedkoper. Dit blijkt uit het onderzoek Boeien & Binden van onderzoeksbureau Interview NSS in opdracht van Tempo Team.

Vrouwen vallen voor andere arbeidsvoorwaarden dan mannen, zo blijkt uit het onderzoek. Waar 90 % van de vrouwen kiest voor een gunstig type dienstverband (parttime, flexibele werktijden, duobanen), willen mannen liever een beter salaris. Opvallend is dat zowel mannen (55 procent) als vrouwen (70 procent) een auto van de zaak niet meer interessant vinden. Alleen sollicitanten onder de 30 jaar vinden een auto nog echt leuk. Zij zijn bovendien ook meer geïnteresseerd in een bonusregeling en winstuitkering (85 procent) dan vijftig-plussers (38 procent) die wel een PC-privé toejuichen. Werknemers tot veertig jaar willen wel graag een reiskostenvergoeding.

Verder kiezen hoger opgeleiden voor uitdagend werk en een goede bedrijfscultuur. Bovendien willen ze zich met het product of dienst van het bedrijf kunnen identificeren. Lager opgeleiden willen liever een korte reistijd en flexibele werktijden. Reden voor vertrek bij deze groep zijn slechte arbeidsomstandigheden. Hoger opgeleiden vetrekken eerder als er sprake is van slecht management.

Werven is duur
Het is veel duurder om steeds nieuwe werknemers te werven dan ervaren medewerkers fris te houden. Bovendien vertrekt met iedere werknemer een schat aan ervaring, waar niet tegenop te werven valt. Maar veel bedrijven hebben nog steeds geen zicht op het verloop van personeel en de kosten van de werving. Kengetallen over personeel zijn meestal wel beschikbaar, maar je moet er moeite voor doen en het is bovendien een beetje ‘technisch’, dus laten veel organisaties (en hun P&O-afdelingen) het er maar bij zitten.

Ongeveer eenderde van de werkgevers heeft geen enkel idee hoeveel mensen er jaarlijks vertrekken. Tweederde heeft nog nooit een rekensommetje gemaakt van de kosten. Daarom heeft Tempo Team een verloopcalculator online gezet ( www.tempo-team.nl/verloopcalculator ). Hieruit blijkt dat de kosten gemakkelijk kunnen oplopen tot gemiddeld vijftien à twintigduizend euro per persoon. Terug naar nieuwspagina