Home - 'Starters failliet door naheffingen en boetes'
'Starters failliet door naheffingen en boetes'

Bron: www.zibb.nl.

Door naheffingen en boetes van de Belastingdienst dreigt voor honderden kleine zelfstandigen een faillissement. De Belastingdienst gaat namelijk streng controleren op werknemers die door een bedrijf buiten de deur zijn gezet en vervolgens als zelfstandigen weer door dat bedrijf worden ingehuurd om precies hetzelfde werk te doen. De nieuwe zelfstandigen maken daarbij vaak onterecht gebruik van de zogenaamde zelfstandigenaftrek, aangezien ze veelal niet over meerdere opdrachtgevers beschikken.

Dit meldt De Financiële Telegraaf op basis van constateringen door diverse bedrijfsadviseurs.

Zelfstandigenaftrek
De zelfstandigenaftrek komt er op neer dat personen die zich vestigen als zogenaamde zzp'er (zelfstandige zonder personeel) profiteren van een fiscale aftrekpost. Afhankelijk van de functie bedraagt de aftrek tussen de 3000 euro en 4000 euro per jaar. Een minimumeis voor de status van zzp'er is dat de zelfstandige meerdere opdrachtgevers heeft. Veel van de gecontroleerde nieuwe zzp'ers voldoen echter niet aan deze eis en schakelen kennissen en bevriende bedrijven in om facturen voor een enkele klus of zelfs niet-verricht werk in te sturen. In feite zijn ze dus gewoon in loondienst bij een enkele opdrachtgever (hun voormalige werkgever) en is er sprake van fraude.

De schatkist loopt op deze manier forse inkomsten mis en daarom gaat de fiscus paal en perk stellen aan deze praktijken. Zo eist de Belastingdienst naheffingen voor loon, premies, boetes en rente. Een woordvoerder van de fiscus bevestigt al enige tijd thuiszorgorganisaties en hun personeel te controleren, maar weerspreekt dat er een landelijk offensief gaande is.

Nieuwe zzp'ers zijn vooral te vinden in de bouw, het transport, de thuiszorg en de it-sector. Het aantal groeit naar 100.000 bedrijfjes, waarvan een gedeelte nu dus over de kop dreigt te gaan door de boeteacties van de fiscus. "Voor een eenvoudige kleinere aannemer is die aanslag de nekslag. De fiscus zou ze beter eerst waarschuwen dan beboeten; vaak is het slordigheid of weten de werknemers niet waaraan ze beginnen", aldus een bedrijfsadviseur.

MKB-Nederland positief
MKB-Nederland juicht de controles overigens toe. "De meeste nieuwe zelfstandigen doen het hartstikke goed en correct", aldus woordvoerder fiscale zaken Jurgen Warmerdam. "Ze weten dat ze meer opdrachtgevers moeten hebben, moeten adverteren en als ondernemers actief dienen te blijven. Wie dat niet doen, dat zijn gewoon toch de sukkels. Die gaan alleen voor het kortetermijnsucces. Dan krijg je dit soort reacties."

Ellende voorkomen
Door tijdig een Verklaring Arbeidsrelatie-winst uit onderneming (VAR-wuo) of Verklaring Arbeidsrelatie-directeur-grootaandeelhouder (VAR-dga) aan te vragen is ellende met Belastingdienst te voorkomen.