Home - Vrouw die over salaris onderhandelt, vinden we niet aardig
Vrouw die over salaris onderhandelt, vinden we niet aardig

Bron: www.personeelsnet.nl

Hoe komt het dat vrouwen minder verdienen dan mannen? Het zou zo maar kunnen komen omdat vrouwen minder hard onderhandelen over hun startsalaris. Die achterstand lopen ze later niet meer in.

In Nederland is nu bijna de helft van de vrouwen `economisch zelfstandig`, wat betekent dat ze minimaal een inkomen op bijstandsniveau hebben. Vrouwen verdienen nog wel aanmerkelijk minder dan mannen, onder meer doordat ze vaak in deeltijd werken.

Economisch zelfstandige mannen verdienen gemiddeld 4 keer het bedrag van een bijstandsuitkering van 834 euro; economisch zelfstandige vrouwen verdienen maar 2,4 keer dit bedrag, volgens het CBS.

Mannen verdienen meer
Veel vrouwen verdienen dus nog steeds minder dan hun mannelijke collega’s met dezelfde baan. Vreemd, want discriminatie op basis van geslacht is verboden in Nederland; bovendien hanteren veel werkgevers juist beleid dat achterstand van vrouwen moet tegengaan.

Wie meer wil verdienen, moet goed beginnen. Een hoger startsalaris kan invloed hebben op de salarisontwikkeling in de verdere loopbaan. Ook bij het wisselen van functie, loont het om enkele stappen omhoog te gaan met het salaris. Slim onderhandelen over het salaris is dus belangrijk voor vrouwen die meer willen verdienen.

Onderhandelende vrouw minder aardig
Helaas zijn vrouwen minder gewiekst zodra het aankomt op salarisonderhandelingen. Dat ligt niet zozeer aan een gebrek aan vaardigheden of zelfvertrouwen, maar veeleer aan subtiele sociale druk. Want vrouwen die even agressief onderhandelen over hun salaris als mannen, worden minder positief tegemoet getreden.

Volgens economieprofessor Linda Babcock van de Amerikaanse Carnegie Mellon University in Pittsburgh, zijn vrouwen inderdaad terughoudend bij salarisonderhandelingen. Ze hebben het idee dat het niet erg gewaardeerd worden als ze te fanatiek onderhandelen, en dat blijkt ook te kloppen.

Want zowel mannen als vrouwen, maken de hard onderhandelende vrouw op subtiele manieren duidelijk dat ze haar minder aardig vinden. Mannen die hard onderhandelen, krijgen die afwijzende signalen niet.

Vrouwen houden zich vooraf al in
Onderzoek van organisatiepsycholoog Hannah Riley Bowles van de Harvard Kennedy School of Government, onderschrijft de bevindingen. Ze liet in een rollenspel 367 vrijwilligers een sollicitant spelen, waarbij ze het aan henzelf overliet of ze om een hoger salaris zouden vragen.

Wat daarbij opviel was dat vrouwen terughoudend zijn met het vragen om een hoger salaris als ze verwachten dat een man de onderhandelingen voert, terwijl er geen verschil is tussen mannen en vrouwen die denken dat een vrouw de salarisonderhandelingen namens de werkgever uitvoert.

Vrouwen lijken dus vooraf al sociaal wenselijk gedrag te vertonen, omdat ze voorvoelen hoe de ander over hen zou kunnen denken in de onderhandelingssituatie.

Ook HR-vrouwen verdienen minder
Als er één vakgebied is, waarin je niet verwacht dat er onrechtvaardige salarisverschillen zouden bestaan, is dat wel de HR. Maar volgens zakenblad Forbes magazine, verdienen ook HR-vrouwen minder dan hun mannelijke collega`s. Hoewel tweederde van de vakgenoten binnen de P&O een vrouw is, verdienen vrouwelijke HR-professionals maar ongeveer tweederde (76,9%) van het salaris van HR mannen.

Vrouwen die goed willen verdienen, zijn in de HR ook niet het beste uit. De best betalende beroepen voor vrouwen zijn volgens Forbes: apotheker, IT-specialist, systeemanalyst, chirurg, management consultant, advocaat/jurist of een directiefunctie. Als het alleen om het geld gaat, kunnen vrouwen het beste wegblijven uit typische vrouwenberoepen zoals leraar basisschool of administratieve functies.